BACKSTORY

Εβδομάδα τραπεζών - Τα ράλι και οι καθυστερήσεις - Ο γόρδιος δεσμός των δασμών

24-02-2026 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εβδομάδα τραπεζών - Ράλι και καθυστερήσεις - Ο γόρδιος δεσμός των δασμών

Εβδομάδα τραπεζών η τρέχουσα!

Μετά την Τράπεζα Κύπρου, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στις 26 Φεβρουαρίου με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου ακολουθούν Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα στις 27 Φεβρουαρίου ανακοινώσεις θα πραγματοποιήσουν οι ΕΤΕ και η Alpha Bank.

Στις 5 Μαρτίου στο Λονδίνο οργανώνει ημέρα Κεφαλαιαγοράς η Τράπεζα Πειραιώς η οποία θα ανακοινώσει το business plan της. Στις 9 Μαρτίου η Credia Bank θα πραγματοποιήσει και αυτή με τη σειρά της Investor Day στο Λονδίνο. Σε ό,τι αφορά την Eurobank αν και η τράπεζα δεν έχει προγραμματίσει επενδυτική ημέρα εν τούτοις στις 26 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα έτους, αναμένεται να αναλύσει και το τριετές business plan της.

Κατά τα λοιπά, είναι γνωστό πως investment day προγραμματίζει η Alpha Bank αρχές του καλοκαιριού επίσης στο Λονδίνο, ενώ δεν έχει κάτι καταγραφεί σε ό,τι αφορά την Εθνική, από την οποία αναμένονται ωστόσο οσονούπω άλλου τύπου ανακοινώσεις. Α, και μην ξεχάσω: Στις 3 Μαρτίου η Τράπεζα Κύπρου θα πραγματοποιήσει την δική της επενδυτική ημερίδα, όχι στο εξωτερικό αλλά στο Ζάππειο.

Το ράλι και το παρελθόν

Πραγματικά δεν ξέρω αν βρήκαν τίποτα πετρέλαια εκεί στην YKNOT, πρώην Κυριακούλης, αλλά κάτι από τα παλιά - και όχι κατ' ανάγκη ευχάριστα - μου θυμίζει το ράλι πριν από μια αύξηση κεφαλαίου. Γιατί, το να καλείς τον επενδυτή να βάλει φρέσκο χρήμα και ταυτόχρονα να γίνονται αγορές μετοχών, μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει. Άσε, που οι νέοι μέτοχοι της YKNOT έχουν και παρελθόν, που σίγουρα κάποιοι θυμούνται. Υπό αυτά τα δεδομένα, το καλάθι είναι μικρό, ειδικά για όσους πιστεύουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Με καθυστέρηση πέντε μηνών

Αν δεν κάνω λάθος, η Q&R είχε ανακοινώσει ότι το οριστικό συμφωνητικό για την εξαγορά του 51% της AlphaCans θα υπογραφτούν το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2025. Αντ’ αυτού, έφτασε Φεβρουάριος για να μάθουμε ότι η συμφωνία δεν θα προχωρήσει. Υποθέτω εκεί στην Κεφαλαιαγορά που παρακολουθούν τα πάντα, δεν πρόλαβαν να το δουν. Αυτό που καταλαβαίνουμε, είναι ότι δεν πήγε και τόσο καλά το due diligence, αλλά αυτό αποτελεί μια γενική προσέγγιση.

Η έκπληξη από Quest

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Quest εμφανίστηκε να κατέχει πάνω από 5% των μετοχών του ομίλου Fourlis. Και δεν φαντάζομαι, ότι πρόκειται απλά για επενδυτική θέση με στόχο την υπεραξία. Για να δούμε, λοιπόν, που πηγαίνει η συγκεκριμένη υπόθεση καθώς ο όμιλος Φέσσα θα έχει και πολύ χρήμα αν πουλήσει την ACS αλλά και ο όμιλος Φουρλή έχει την ανταγωνιστική Speedex.

Δύσκολη η εικόνα με τις ΗΠΑ

Η λαϊκή λέξη κουλουβάχατο αντικατοπτρίζει πλήρως αυτό που γίνεται με τις συμφωνίες των ΗΠΑ. «H συμφωνία είναι συμφωνία» αναφέρει με δήλωσή της η Κομισιόν, μετά την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην επιβολή δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι «η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις».

Θα γίνει όμως αυτό, ή θα υπάρξουν καινούριες αλλαγές και μεταβολές που θα κοστίσουν πολύ στις αγορές; Νομίζω πως η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη.

Διαστημικά πλάνα

Κατά τα λοιπά πολλαπλασιάζονται τα σχέδια της Ελλάδας για το διάστημα, με την ΕΕΤΤ να προκηρύσσει έργο 3,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του συστήματος εποπτείας δορυφόρων ΗΩΣ στον Αυλώνα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η χώρα δρομολογεί την απόκτηση δικού της στρατιωτικού δορυφόρου MILSATCOM μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SAFE.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Πορτογαλία: Ο Φεβρουάριος είναι ήδη ο πιο βροχερός μήνας των τελευταίων 47 ετών

23:48

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» δεσμεύεται ο Στάρμερ

23:36

Boυλή: Στην ολομέλεια το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

23:32

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του UCLA

23:24

Ιράν: Εφικτή μία συμφωνία πριν τις νέες συνομιλίες με ΗΠΑ

23:11

«Πράσινη» η Wall Street με rebound στις μετοχές λογισμικού - Ράλι 8,77% για AMD

22:59

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόσκληση για παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στη γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων

22:47

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα: 4 μακροχρόνια deals για Κάθετο Διάδρομο από Atlantic SEE LNG Trade

22:33

Λιβάνιος για απόδημους: Να ψηφιστεί άμεσα η ρύθμιση ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές

22:20

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 61 εκατ. ευρώ

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,3 εκατ. ευρώ

21:54

Κοντά στο υψηλό επτά μηνών το πετρέλαιο

21:40

Η QnR αναλαμβάνει στρατηγικό έργο ενίσχυσης Κυβερνοασφάλειας του ΕΟΔΥ

21:29

Μπαταρίες για EV, ηλιακά πάνελ και αντλίες θερμότητας στο «πακέτο» επιδοτήσεων 400 εκατ. ευρώ

21:27

Συμφωνία συνεργασίας ΟΝΕΧ - Hanwha Power Systems

21:16

ΗΠΑ: Διακοπές ρεύματος και κλειστά σχολεία σε βορειοανατολικές πολιτείες λόγω χιονοπτώσεων

21:09

Φυσικό Αέριο: Κοινή δήλωση 13 χωρών για συνεργασία με ΗΠΑ - Δέσμευση για κινητοποίηση κεφαλαίων

20:56

Αποκαθήλωση από τα υψηλά 3 εβδομάδων για τον χρυσό

20:43

BBC: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία

20:29

e-ΕΦΚΑ: Παράταση της προθεσμίας Υποβολής ΑΠΔ Ιανουαρίου 2026

20:15

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Μουσείου του Λούβρου

20:01

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στρατηγικό τέλμα, διπλωματικά αδιέξοδα και η Ευρώπη χωρίς δίχτυ ασφαλείας

19:49

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο την Τετάρτη

19:38

Θεοδωρικάκος: «Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις από ελληνικές βιομηχανίες»

19:23

Αντίδραση στις ευρωαγορές κόντρα στους δασμούς Τραμπ με όχημα την αυτοκινητοβιομηχανία

19:23

Η ΕΕ ανακοινώνει νέο πακέτο άμεσης ενεργειακής στήριξης 100 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία

19:15

Y/KNOT Invest: Πούλησε την Kiriacoulis France SARL έναντι συμβολικού τιμήματος

19:05

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Απαλλακτικό» το πόρισμα ΝΔ για Βορίδη και Αυγενάκη - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, ΚΚΕ ζητούν Προκαταρκτική

19:00

Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τον ιδρυτή του Telegram για συνδρομή της τρομοκρατίας

18:52

Λάιεν: Η ΕΕ ζήτησε από την Ουκρανία να επισπεύσει τις επισκευές στο αγωγό Ντρούζμπα